CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, October 15, 2012

Nak cantik ke tak nak...

Assalamualaikum....


Asal aje pompuan je,mesti semua nak cantik. Muka, baju, tudung, kasut dan segala-galanye lah...

Aku pun sama gak la. Asyik nak nampak cantik jugak walaupun tak secantik Erra Fazira. Pagi2 ada jugak la pakai lipstik. Tak nak kasi muka nampak pucat sangat. Walaupun tak pakai foundation ke..maskara ke...janji nampak cantik di depan suami kan...hehehe...

Cuma terpikir, bila dah menginjak alam 30-an ni, kena la jaga lebih sikit tentang penjagaan muka dan badan. Sekarang ni aku rajin sikit cuci muka nak kasi muka tak de la kering sangat macam kertas pasir. Pastu makan pun aku dah control sikit. Takde la asyik McD, KFC, Pizza...

Rasanya lemak makin kurang sikit. Penanda aras aku adalah seluar jeans aku masa anak dara. Kalau tak dapat pakai, maknanya aku memang gemuk la.Kalau dapat pakai, lega la sikit walaupun memang ketat sikit. Tu tandanya tak la gemuk sangat kan. hehehe...Tak pakai timbang pun tak ape.

Nanti nak beli timbang. nak timbang berat badan hari2.haha....boleh ke hari2 timbang?...
 

Saje Gatal-Gatal Tulis:
Hari2 timbang, hari2 naik...nanti nyesal plak beli timbang...

Thursday, June 21, 2012

Aku bayar PTPTN tanpa Ujrah

Assalamualaikum....


Rasanya ramai yang membuat perjanjian dengan PTPTN untuk sambung belajar dengan jayanya termasuk la aku. Al maklumlah, asal dari keluarga susah. Tak ada orang nak sponsor plak tu. Maka aku pun buatlah loan PTPTN.

Setelah sekian lamanya aku abis belajar, dan dah bekerja dalam 2 tahun, baru la aku tergerak hati nak bayar hutang PTPTN. Bukan tak nak bayar, masa tu nak pakai duit sangat2. Mula2 start keje...Macam2 la..Beli kete la, nak tunang, kawin lagi. Dah lega sikit, baru la aku buat bayaran sikit2 secara bulanan.

Pasal Ujrah ni plak..Mula2 aku amat2 la excited nak apply dan amat lah berharap dapat. Aku pun hantar la borang secara online dan menanti dengan penuh harapan. Tunggu punya tunggu, tak layak la pulak. Aku frust..:( Pastu aku redho je..

Tiba2 baru2 ni aku terima email yang menawarkan pembiayaan Ujrah pada aku. Terkezut beruk gak aku. Camner leh dapat pulak ye...Nak pikir ke tak nak pikir...Memang aku kena pikir pun sama ada nak terima atau tak. Aku pun di dalam dilema...huhu...

Akhirnye keputusan telah dibuat. Aku tak isi borang Ujrah tu pun. Aku kekalkan bayaran aku seperti sekarang ni. Kenapa? sebabnyeee:

  • Aku boleh buat bayaran sesuka hati aku. Kalau aku kesempitan bulan ini, maka aku boleh tunda bulan depan. Kalau Ujrah, tak boleh nak ngelat. Dia dah tetapkan bayaran dan bayaran dibuat melalui potongan gaji.
  •  Aku boleh buat bayaran yang banyak bila aku ada duit lebih. Nanti bunga tu akan jadi makin sedikit la..Kalau Ujrah, ko bayar banyak mana pun, faedahnye tetap.
  •  Ada banyak prosedur perlu dilengkapkan sebelum hantar borang Ujrah tu. Kena rajin sikit. 
  •  Aku dah redho tak dapat Ujrah hari tu. Excited aku dah tak ada. Senang cakap, dah takde perasaan la.
  •  Secara ringkas tanpa Ujrah, aku bebas. Aku tak nak terikat.

Apapun, hutang tetap hutang. Hutang PTPTN mesti dibayar walaupun sedikit je kita mampu bayar. Apapun, aku ucapkan terima kasih pada PTPTN kerana memberikan pinjaman kepada anak kampung yang susah seperti aku ni. Tanpa PTPTN, aku tak boleh merasai kehidupan sebagaimana kehidupan yang aku rasai sekarang ini.

Saje gatal-gatal tulis:
Harap2 nanti anak cucu aku nanti masih boleh buat pinjaman PTPTN jika dapat sambung belajar tapi takde duit. Macam aku dulu2...



Thursday, June 14, 2012

Aku belajar Adobe Photoshop CS3

Assalamualaikum....

Hari ni aku dapat ilmu baru....
Sebelum ni tak tahu apa...
Sekarang dah ada ilmu sikit...
Dulu bukak Adobe Phothoshop tak tahu ape..
Sekarang dah ada idea nak godek2....

Nak kata terer tak ler
Setakat asas sikit2 boleh ler
TQVM pada Cikgu Faiz
Menurunkan ilmunya pada kami
Moga dapat peluang belajar lagi dengan cikgu...

Thursday, June 7, 2012

Baru angan-angan....

Assalamualaikum...

Hari ni nak berangan sikit...Dah lama tak berangan-angan. Banyak betul aktiviti dan perkara nak dibuat. Sampai nak berangan pun tak sempat. Dulu-dulu masa muda remaja suka sangat berangan. Sekarang banyak perkara yang diangankan dah dapat.Alhamdulillah...

Sekarang ni berangan nak ada laptop sendiri. Rasa teringin sangat2. Bila ada laptop sendiri boleh buat macam-macam dan bebas nak pakai bila. Asyik berebut dengan husband je. Tak best berebut-rebut ni. Kadang-kadang rasa bersalah sebab ganggu husband pakai laptop dia. Nak laptop macam ni ke.. Kiut jee kan...

Kenapa Toshiba ye? Mungkin sebab mesin basuh aku tu yang tahan lama giler. Lama aku tunggu rosak nak tukar baru. Jadi aku buat andaian bahawa Toshiba ni jenama yang bagus. Ke ada brand lain yang lagi bagus? Aku kena survey dulu baru beli ni.

 

Harap-harap impian jadi kenyataan dalam masa terdekat ni ke..


Saje Gatal-gatal tulis:
Ntah2 awal2 je rajin bukak, rajin pakai...nanti lama2 jarang-jarang bukak laptop tu. Kat ofis dah ada pc sendiri dah pun...

Tuesday, May 29, 2012

Pengalaman Buat pasport di Pejabat Imigresen Melaka

Assalamualaikum....

Buat entry pasal pasport?..Ha ah..pasal buat pasport. Dulu2, masa first time buat dulu memang macam caca marba la kami ni. ke hulu ke hilir. Banyak yang tak lengkap dan ada benda yang tak dibawa. Penat tak yah cakap la. Masa tu buat pada tahun 2010. 2 tahun je..Pastu pasport tu guna sekali je.Tak berbaloi bayar RM100.huhu....

Jadi kali ni, nak share tentang tatacara nak buat pasport supaya anda tidak merasa seperti mana yang aku rasa bila kali pertama buat pasport. Macam2 soalan kami tanya kat pegawai imigresen tu. Itu la, tak ada ilmu nak buat pasport kan..
 
Sumber dari google...thanks


Kali ni aku nak ceritakan tetang pengalaman aku buat pasport kali kedua di Pejabat Imigresen Melaka. Kami bertiga nak buat sebenarnya..aku, husband aku dan anak kedua aku. Anak pertama belum tamat tempoh lagi sebab untuk kanak-kanak RM150 untuk 5 tahun.

Maka bermulalah nak parking...memang penuh tapi bernasib baik kebetulan ada kereta keluar. Jadi kami dapat parking yang berdekatan dengan tangga nak naik ke pejabat. Bila sampai je depan pejabat imigresen, mak aii..ramai sungguh manusia yang sedang berbaris untuk mendapatkan no giliran. Kami pun berbaris panjang juga. Almaklumlah buat pada hari Sabtu. Memang ramai la manusia. Tambah2 cuti sekolah....

Macam aku ni, terpaksa ambil pasport yang dah siap pada esok harinya. Terpaksa la sebab manusia ramai gila dan kami sampai pukul 9 pagi dan selesai pukul 12.45 tengahari. Penatnye! Walau apapun, layanan pegawai amat la baik  walau mereka penat melayan pelbagai karenah manusia.

Maka, untuk jimatkan masa, pertama dinasihatkan supaya datang seawal yang mungkin sebab kalau awal, boleh dapat pasport pada hari yang sama. Tempoh siap ialah 2 jam. Tengok nasib gak la ye.

Kedua, anda dinasihatkan juga untuk menyediakan semua dokumen yang diperlukan sebelum ambil nombor kerana sebelum nombor diberi, permohonan kita akan disemak. Kalau tak lepas, terpaksa la lengkapkan dulu dokumen kita. Nombor giliran tak dapat.

Jadi aku senaraikan dokumen/perkara yang perlu dibuat sebelum datang ke pejabat imigresen:
1. Mykad kena bawak.Wajib ada. Kalau tak ada, kena buat baru.
2. Salinan Mykad. (potostat depan dan belakang pada satu helai kertas)
3.Gambar ukuran pasport 2 keping. (bagitau kat orang yang ambik gambar tu nak ambik gambar untuk pasport antarabangsa.Selalu dia tahu la syarat2 gambar tu macam mana. Untuk elak direject oleh pegawai imigresen...tak ke naya kena ambik gambar lainkan...huhu..)
4. Pastikan anda tahu ukuran tinggi anda. (Kalau tak tahu, kat pejabat imigresen ada sediakan tempat ukur tinggi. Tapi glemer la kau, kena ukur depan orang ramai.)
5. Surat beranak. (Untuk mudahkan isi no surat beranak..kalau ingat dalam kepala lagi bagus. Tapi elok la bawak)
6. Paport lama..(ni untuk yang nak buat pasport kali ke 2 dan seterusnya..penting. Tak bawak, terbantut la permohonan. Kena balik ambik pasport lama tu.)
7. Ha..paling tak boleh lupa ialah duit...RM 100 untuk 2 tahun. RM 300 untuk 3 tahun. Boleh pilih mana yang berkenan ye.
8. Borang permohonan yang lengkap diisi...(Sampai je terus ambik borang dulu kat kaunter, isi siap2, baru berbaris ambil nombor)

Kalau nak tahu lebih lanjut, aku tinggalkan jejak ni ye:
http://www.imi.gov.my/index.php/ms/perkhidmatan-utama/pasport/pasport-malaysia-antarabangsa

Boleh lah nak tahu secara detail tentang tatacara atau syarat-syarat permohonan yang berkaitan. Diharap membantu dan selamat memohon dengan jayanya...




Saje gatal-gatal tulis:
Kali ni berapa kali la plak pasport aku tu ada cop ye..ntah2 sekali jugak...huhuhu...