Posts

Nak cantik ke tak nak...

Assalamualaikum....


Asal aje pompuan je,mesti semua nak cantik. Muka, baju, tudung, kasut dan segala-galanye lah...

Aku pun sama gak la. Asyik nak nampak cantik jugak walaupun tak secantik Erra Fazira. Pagi2 ada jugak la pakai lipstik. Tak nak kasi muka nampak pucat sangat. Walaupun tak pakai foundation ke..maskara ke...janji nampak cantik di depan suami kan...hehehe...

Cuma terpikir, bila dah menginjak alam 30-an ni, kena la jaga lebih sikit tentang penjagaan muka dan badan. Sekarang ni aku rajin sikit cuci muka nak kasi muka tak de la kering sangat macam kertas pasir. Pastu makan pun aku dah control sikit. Takde la asyik McD, KFC, Pizza...

Rasanya lemak makin kurang sikit. Penanda aras aku adalah seluar jeans aku masa anak dara. Kalau tak dapat pakai, maknanya aku memang gemuk la.Kalau dapat pakai, lega la sikit walaupun memang ketat sikit. Tu tandanya tak la gemuk sangat kan. hehehe...Tak pakai timbang pun tak ape.

Nanti nak beli timbang. nak timbang berat badan hari2.haha....boleh ke …

Aku bayar PTPTN tanpa Ujrah

Assalamualaikum....


Rasanya ramai yang membuat perjanjian dengan PTPTN untuk sambung belajar dengan jayanya termasuk la aku. Al maklumlah, asal dari keluarga susah. Tak ada orang nak sponsor plak tu. Maka aku pun buatlah loan PTPTN.

Setelah sekian lamanya aku abis belajar, dan dah bekerja dalam 2 tahun, baru la aku tergerak hati nak bayar hutang PTPTN. Bukan tak nak bayar, masa tu nak pakai duit sangat2. Mula2 start keje...Macam2 la..Beli kete la, nak tunang, kawin lagi. Dah lega sikit, baru la aku buat bayaran sikit2 secara bulanan.

Pasal Ujrah ni plak..Mula2 aku amat2 la excited nak apply dan amat lah berharap dapat. Aku pun hantar la borang secara online dan menanti dengan penuh harapan. Tunggu punya tunggu, tak layak la pulak. Aku frust..:( Pastu aku redho je..

Tiba2 baru2 ni aku terima email yang menawarkan pembiayaan Ujrah pada aku. Terkezut beruk gak aku. Camner leh dapat pulak ye...Nak pikir ke tak nak pikir...Memang aku kena pikir pun sama ada nak terima atau tak. Aku pun di …

Aku belajar Adobe Photoshop CS3

Assalamualaikum....

Hari ni aku dapat ilmu baru....
Sebelum ni tak tahu apa...
Sekarang dah ada ilmu sikit...
Dulu bukak Adobe Phothoshop tak tahu ape..
Sekarang dah ada idea nak godek2....

Nak kata terer tak ler
Setakat asas sikit2 boleh ler
TQVM pada Cikgu Faiz
Menurunkan ilmunya pada kami
Moga dapat peluang belajar lagi dengan cikgu...

Baru angan-angan....

Image
Assalamualaikum...

Hari ni nak berangan sikit...Dah lama tak berangan-angan. Banyak betul aktiviti dan perkara nak dibuat. Sampai nak berangan pun tak sempat. Dulu-dulu masa muda remaja suka sangat berangan. Sekarang banyak perkara yang diangankan dah dapat.Alhamdulillah...

Sekarang ni berangan nak ada laptop sendiri. Rasa teringin sangat2. Bila ada laptop sendiri boleh buat macam-macam dan bebas nak pakai bila. Asyik berebut dengan husband je. Tak best berebut-rebut ni. Kadang-kadang rasa bersalah sebab ganggu husband pakai laptop dia. Nak laptop macam ni ke.. Kiut jee kan...

Kenapa Toshiba ye? Mungkin sebab mesin basuh aku tu yang tahan lama giler. Lama aku tunggu rosak nak tukar baru. Jadi aku buat andaian bahawa Toshiba ni jenama yang bagus. Ke ada brand lain yang lagi bagus? Aku kena survey dulu baru beli ni.

Pengalaman Buat pasport di Pejabat Imigresen Melaka

Image
Assalamualaikum....

Buat entry pasal pasport?..Ha ah..pasal buat pasport. Dulu2, masa first time buat dulu memang macam caca marba la kami ni. ke hulu ke hilir. Banyak yang tak lengkap dan ada benda yang tak dibawa. Penat tak yah cakap la. Masa tu buat pada tahun 2010. 2 tahun je..Pastu pasport tu guna sekali je.Tak berbaloi bayar RM100.huhu....

Jadi kali ni, nak share tentang tatacara nak buat pasport supaya anda tidak merasa seperti mana yang aku rasa bila kali pertama buat pasport. Macam2 soalan kami tanya kat pegawai imigresen tu. Itu la, tak ada ilmu nak buat pasport kan..